Jos: "Prometheus"

Gepubliceerd op 7 oktober 2019 om 23:36

Toen ik het ziekenhuis in ging voor mijn leveroperatie stond Mythos op de ereader. In dat boek brengt Stephen Fry wonderlijke wereld van oude Griekse mythen weer tot leven. De mythe van Prometheus is voor mij het meest bijzonder. In het kort:

Eerst maken we kennis met de machtige Zeus, oppergod en hoofd van de goden van de berg Olympus. Zijn goede vriend was Prometheus. Zeus vind de wereld, die dan uit enkel onsterfelijken bestaat, saai. Hij vraagt Prometheus en diens broer Epimeheus de opdracht sterfelijke schepsels te maken. Lange mythe kort, uiteindelijk boetseert Prometheus de mens uit klei, waarna de wind de mensheid tot leven bracht.

Zeus verbood de mensheid gebruik te maken van vuur, maar Prometheus zag dat de mensheid hieronder leed en hij stal vuur van de goden en gaf dat aan de mensen. Toen Zeus dit ontdekte was hij razend. Hoogverraad tegen de oppergod! Hij liet Prometheus vastketenen in de bergen van de Kaukasus waar adelaar Ethon elke dag zijn lever op at. Elke nacht groeide de lever aan want Prometheus was onsterfelijk.

Die laatste zin vind ik wonderlijk. De lever is het enige orgaan in het menselijk lichaam wat aangroeit (beter regenereert, de gevolgen van mijn leveroperatie zullen altijd zichtbaar blijven, maar de levercapaciteit herstelt). Wisten de Grieken honderden jaren voor Christus of was het een wilde gok?

En Prometheus? Eeuwen later wordt Prometheus bevrijdt door de Held Herakles, de sterkste van alle Helden, en hij... Maar dat, dat is weer een andere mythe!

 

Adelaar Ethon die de lever van de vastgebonden Prometheus uitpikt. (bron: theoi.com, een soort Wikipedia voor Griekse mythologie)

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke
5 jaar geleden

Beste Jos, een prachtige geschiedenisles. De steeds maar aangroeiende lever. Dan de cliffhanger: "Wat gebeurde er met Herakles ?" Maar zo te horen zit je diep in de geschiedenis via je ereader met het verhaal van Stephen Fry over Mythos. Hopelijk gaat alles naar wens. We wensen je veel beterschap ! Hebben dus terloops ook nog iets van je geleerd en wensen je heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!