Jos: "Leven na kanker"

Gepubliceerd op 20 september 2019 om 23:50

Tamara stuitte vandaag op een artikel. Leven na kanker. Voor mensen die geen kanker gehad hebben, mezelf incluis anderhalf jaar geleden, lijkt het heel simpel. Je ondergaat de behandelingen. De kanker is verdwenen, jij bent de gelukkige die het overleeft. Door met je leven. Klaar. Kanker is verdwenen.

Zo simpel lijkt het. Maar zo simpel is het niet. Na de eerste tumor merkte ik dat ik mijn best moest doen om terug te keren. Alleen al binnen mijn gezin. Maandenlang was ik ziek, en nu (begin dit jaar), ben ik er weer. Maar Tamara en de kinderen zijn inmiddels gewend om alles met z’n drieën te doen. Papa is ziek. Het heeft best lang geduurd voordat we weer een gezond ritme gevonden hadden. Totdat… Zo ging het met werk, sport en alles.

Nu is de tweede tumor uit mijn lijf gehaald. Ik lijk weinig blijvende schade te hebben. Maar mijn buik is een gatenkaas met acht nieuwe littekens. En ik ben nu al benieuwd hoe ik ga reageren bij de eerste controle van mijn bloedwaarden. Ik probeer me niet te druk te maken. Toch zal de uitslag een andere lading hebben dan de eerste nacontrole. Ik weet nu dat het fout kan zijn terwijl ik me goed voel.

Er zijn 800.000 mensen die leven met de gevolgen van kanker. 4,71% van de Nederlandse bevolking. Vier op de tien mensen daarvan heeft geen informatie van zorgprofessionals gehad over ondersteunende zorg. Daar valt een hoop te verbeteren!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
5 jaar geleden

Ja, daar sta je niet zo snel bij stil. Je leven of leven na kanker. Er is natuurlijk een heleboel veranderd en dat moet allemaal weer een gezond ritme gaan krijgen en als er dan verder geen akelige dingen meer gebeuren dan is het goed. Maar je zit toch, denken wij, steeds met de controle van je bloedwaarden en waarschijnlijk ook de gewone regelmatige controle en daarbij altijd weer de spanning van..........jullie weten er alles van. Bijna een miljoen mensen leven met de gevolgen van kanker. ( sorry, gelukkig een beetje minder ) Jos we wensen je veel beterschap en nog een keer Jos en Tamara en de kinderen heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ad Wielens
5 jaar geleden

Ha Jos,
vandaag is de herfst begonnen en is het schaatsseizoen al weer in zicht. Hopelijk ben je op het ijs ook gauw weer helemaal terug (van ver weggeweest) en kun je volop genieten van deze prachtige sport. Succes met de laatste studie-uurtjes voor de toets van maandag. Ik ga ervan uit dat je die maandag ook maakt.
Tot dan , Ad