Jos: "MRI-scan"

Gepubliceerd op 9 juli 2019 om 20:38

Vandaag de laatste van de huidige serie scans. De CT-scan en de PET/CT-scan heb ik eerder al gehad. Vandaag de MRI-scan. De MRI-scan maakt gebruik van magnetische resonantie om een beeld van mijn lever te maken. Wederom een infuus voor de contrastvloeistof en daarna hoef ik niets meer te doen dan stil te liggen en muziek te luisteren. Maar stil liggen en muziek luisteren is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Luister naar de video hieronder en je begrijpt waarom.

Waarom worden er eigenlijk drie scans gemaakt? Dat is omdat de scans verschillende dingen uitlichten. De CT-scan is snel, relatief goedkoop en geeft een 3D beeld van het hele lichaam. De PET/CT-scan combineert een PET-scan met een CT-scan. Een PET-scan maakt gebruik van de afwijkende stofwisseling van een tumor om deze goed in beeld te krijgen en door deze te combineren met een CT-scan ontstaat een 3D beeld van waar de tumor in het lichaam zit. De MRI-scan toont het beste beeld van het zachte weefsel. Het nadeel is dat je relatief lang in een krappe tunnel ligt en dat mensen met magnetisch metaal in hun lichaam niet door de MRI kunnen.

Dus de volgorde van de scans is logisch. Nadat de bloedwaarden omhoog zijn gegaan is een CT-scan gemaakt om te kijken of er een tumor zat. Toen deze is gevonden zijn ook een PET/CT en een MRI ingepland om het plaatje compleet te maken.

En nu… Afwachten. Hopen dat er niet meer tumoren gevonden. Morgenmiddag de uitslag!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Natasja
5 jaar geleden

We branden een kaarsje voor een goede uitslag.

Joke Slabbekoorn
5 jaar geleden

Ga heel hard duimen !!!morgen in gedachten bij jullie. Sterkte!