Jos: "Nieuws"

Gepubliceerd op 16 april 2019 om 21:57

De afgelopen dagen was het uitgebreid in het nieuws (o.a. hier, hier, hier en hier). Ex-kankerpatiënten lopen tegen allerlei problemen aan. Fysieke ongemakken, maar ook maatschappelijke ongemakken. Ex-kankerpatiënten die geen hypotheek kunnen krijgen omdat ze nog niet ‘genezen‘ zijn, ex-kankerpatiënten die gezondheidsklachten blijven houden na de behandeling. Je bent genezen, maar niet beter.

Goed dat daar aandacht voor is. Volgens RTL-nieuws houd maar liefst 64% van de ex-kankerpatiënten last van klachten. Een quote uit het artikel van RTL:

De ex-patiënten hebben vooral last van vermoeidheid (70 procent), een verminderde lichamelijke conditie (55 procent) en seksuele problemen (46 procent), blijkt uit de enquête onder ruim 3.000 mensen. Maar ook concentratieproblemen (41 procent), geheugenproblemen (38 procent) en zelfs zenuwpijn (26 procent) komen veel voor. Dat zijn vervelende klachten, toch weet maar 24 procent van de ex-kankerpatiënten dat ze er in de jaren na hun ziekte last van kunnen krijgen.

Ik herken veel van bovenstaande klachten. Ik noem vaak moeheid, maar ik heb nog een aantal ‘kleine’ klachten. Dingen die nog niet helemaal lekker zitten. Mijn blaas geeft soms ineens het signaal dat ik hoognodig moet, terwijl ik even later ‘gewoon’ moet plassen. Mijn ontlasting is nog steeds niet helemaal goed. Ik heb het warmer en kouder dan voorheen. Allemaal dingen waar goed mee te leven is, maar wel overblijfselen van de behandeling. Klachten die waarschijnlijk nooit meer helemaal over gaan… En dan kom ik er nog goed vanaf!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke
5 jaar geleden

Hoi Jos, als we je blog zo lezen staan we er van versteld dat 24 % van de ex-kankerpatiënt zijn maar weten dat ze na hun behandeling er toch noh het één en ander aan over kunnen houden. Je noemt zelf je kleine klachten en daarmee moet je nu leven. Maar alles heeft natuurlijk zijn tijd nodig en we kunnen geen van allen in de toekomst kijken maar we hopen dat die kleine klachten bij jou ook mogen verdwijnen. Misschien zal het een poos duren maar je weet maar nooit ! Zelf zeg je ook dat je er goed mee kan leven en dat is al een grote stap in het geheel. We wensen jou en Tamara en de kinderen het allerbeste toe met alles wat jullie in de toekomst gaan doen en hopen dat, nogmaals, die kleine klachten nog verder mogen verdwijnen. Veel beterschap en héél véél STERKTE !!!!!!