Jos: "Een wit vel"

Gepubliceerd op 11 juli 2018 om 00:45

Elke dag heb ik een wit vel voor mijn neus. Hoe krijg je daar iets op wat lezers aanspreekt? Dat is een uitdaging. Ik gebruik een paar schrijftrucs die ik met jullie wil delen. Wie weet inspireer ik iemand om ook te gaan schrijven!

De belangrijkste truc is, ‘hou het kort’. Elke blog is niet langer dan 250 woorden. Dat dwingt me om na te denken over wat ik schrijf en hoe ik het schrijf. De volgende truc is, vermijd bijvoeglijke naamwoorden. ‘Dat is geweldig!’ is krachtiger dan ‘dat is heel goed!’. En schrijf zoveel mogelijk in de tegenwoordige tijd en actieve vorm. ‘De dokter onderzoekt mijn buik’ in plaats van ‘mijn buik werd door de dokter onderzocht’.

Daarnaast is het de kunst om de lezer te respecteren. Laat de lezer een beeld vormen en emoties invullen. Vertel geen logische zaken en details. Gebruik bijvoorbeeld ‘De auto reed met piepende banden door de bocht’, in plaats van ‘de auto reed hard en asociaal’. Een andere truc is om onduidelijk te beginnen en/of een vraag te stellen aan het begin van het artikel. Dit gebruik ik in de eerste zin van deze blog. Lezers houden niet van onduidelijkheid en worden daardoor geprikkeld om verder te lezen.

Het allerbelangrijkste is. Schrijf! Deze blog is een eye-opener voor mij. Tamara heeft hem opgezet om iedereen op de hoogte te houden. Als bijwerking is mijn interesse voor het schrijven gewekt. Ga nu, schrijf en laat je verhaal zegevieren!

 

Ps. Dank aan mijn ex-collega Jarno die wekelijks schrijft hoe het hem in Brazilië vergaat. Hij vertelde ooit zijn schrijftrucs en veel daarvan heb ik overgenomen!

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie de Bel
6 jaar geleden

Even dacht ik nog: heeft hij nou echt zo goed opgelet op school. Maar nee hoor! Op het allerlaatst lees ik dat je het schrijven geleerd hebt van een ex collega. Sorry meester Scheele. Toen hij de eerste dag bij jou zat moest hij tussen iedere zin twee regels openlaten. Ik geloof dat je het hem 10x opnieuw hebt laten doen voordat hij het goed deed. Zie zo dacht je. Die let de rest van het schooljaar goed op. Het echte leren schrijven kwam dus pas toen hij ging werken. Beter laat dan nooit. Liefs je ma.

Dieta
6 jaar geleden

Lieve Jos, ik vind je manier van schrijven “geweldig” Het is duidelijk en vooral erg positief. Ik probeer iedere dag even “bij te lezen” bij zowel Jade als bij jou. Hou je taai en heel veel liefs, Dieta

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Wij lezen elke dag je blog. Slaan wel eens een paar dagen over met antwoorden. Sorry ! Oude koeien worden nog uit de sloot gehaald door je moeder ! We leren nu zelfs van jou ! Blijf sterk, blijf volhouden, blijf schrijven. We wensen je STERKTE !!!!!!!!!!!