Jos: "De bedrijfsarts"

Gepubliceerd op 28 juni 2018 om 00:17

Vanmorgen om iets voor twaalven wordt ik gebeld. Als ik opneem herken ik de stem van de bedrijfsarts. Hij belt om te informeren hoe het gaat en of alles volgens plan verloopt. Alles verloopt volgens plan en ons gesprek is kort. Geen veranderingen ten opzichte van wat we eerder besproken hebben.

Terug naar het eerste contact met de bedrijfsarts. Het is vrijdag 23 maart 2018. Ik weet een week dat ik darmkanker heb en ik zit in zak en as. Die ochtend hebben we een vervelend gesprek gehad met de Maag/Darm/Lever-arts. De MRI-scan is mislukt vanwege ‘me krammetje’. Er is geen behandelplan. Emoties lopen hoog op. Ik weet weinig van kanker af en iedere seconde uitstel is kans op uitzaaiingen. Denk ik… Ik ben op zoek naar antwoorden.

Rond 16:00 uur ’s middags bedenk ik dat de bedrijfsarts een bron kan zijn van medische informatie. Ik bel TMC, mijn werkgever, om te vragen of hij bereikbaar is. Dat blijkt mogelijk. Rond 17:30 rinkelt mijn telefoon.

De bedrijfsarts neemt de tijd om al mijn vragen te beantwoorden. Hij weet mij gerust te stellen. De tumor zit al lange tijd in mijn darmen. Een week of zelfs een maand uitstel heeft weinig invloed op mijn overlevingskansen. Na het telefoongesprek ben ik rustiger. Kanker zaait niet van de een op de andere seconde uit. Er is tijd. Pfiew! Zonder dat telefoontje was mijn weekend heel anders geweest!

Complimenten aan TMC en de bedrijfsarts. Bedankt voor de support!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Jannie
6 jaar geleden

Je zoon zo boos, verdrietig maar vooral machteloos te zien was ook voor ons iets dat we niet gauw meer zullen vergeten. Vooral die machteloosheid. Totdat we je 's avonds terugbelden. Weer rustig. Alles weer overziend. Gelukkig. Ook namens ons bedrijfsarts bedankt. Wat kan een goed menselijk gesprek veel doen.

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Ja, dat was op 23 maart 2018: een dag met veel emoties. Maar toch een bedrijfarts die echt de tijd neemt om iemand die werkelijk in nood zit gewoon te woord te staan, te helpen en te kalmeren door al je vragen te beantwoorden. Zulke bedrijfsartsen moesten erveel meer zijn. Wij zouden ook niet geweten hebben dat kanker niet van de één op de andere seconde uitzaait. Ja.........er is tijd en in de tijd naar "weer gewoon gezond zijn" gebeuren er weer allerlei dingen. De wedstrijd met "um". Je ligt lekker voor !!! Wij staan ten allen tijde aan de kant om je aan te moedigen dus blijf doorgaan, blijf schrijven, blijf de moed er in houden. Veel, veel STERKTE !!!!!!