Jos: "Vast aanspreekpunt"

Gepubliceerd op 17 juni 2018 om 01:10

Een paar dagen geleden las ik een artikel op nu.nl met de titel: “Kankerpatiënt mist vast aanspreekpunt in ziekenhuis”. Een kankerpatiënt krijgt inderdaad met veel medische specialisten te maken in het ziekenhuis. In mijn geval een maag/darm/lever-arts, een chirurg, verschillende oncologen, stomaverpleegkundigen, een diëtiste en tijdens de opname voor de stoma meerdere afdelingsartsen.

Nadat de diagnose kanker gesteld is mistte ik vooral iemand in het ziekenhuis die vraagt hoe het met je gaat. Nu wordt in het ziekenhuis vooral naar de behandeling van de tumor gekeken, en minder naar de impact die dit heeft op de patiënt. Terwijl de diagnose kanker je wereld op z’n kop zet. Het complete gezin komt in een emotionele achtbaan terecht en daar zou best aandacht voor mogen zijn.

Wat ik verder mis is iemand die praktisch kan vertellen wat er gaat gebeuren en hierover tips en adviezen kan geven. Zo’n persoon kan bijvoorbeeld vertellen welke regelingen er zijn voor vervoer en ondersteuning in de huishouding. Nu moet een kankerpatiënt alles zelf ontdekken terwijl er al genoeg op hem/haar af komt.

Dit zou ik het ziekenhuis mee willen geven. Maar ik wil ook zeggen dat de zorg goed is. Iedereen waar ik in het ziekenhuis mee te maken heb gehad heeft hard z’n best gedaan alles zo aangenaam mogelijk voor mij te maken. Dus mijn complimenten aan het ziekenhuispersoneel! Ook dat mag vaker gezegd worden!

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke
6 jaar geleden

We vinden de laatste drie zinnen een enorm compliment aan alle mensen waarmee jij in aanraking bent geweest en nog bent. Je zou graag iemand hebben die vooraf wat tips en adviezen kan geven. Wij zouden ook niet weten of een ziekenhuis zo'n persoon in dienst heeft. Je zou misschien eens kunnen informeren en net zoals die oncologische fysiotherapie plotseling ontdekken dat daar ook zo'n adviserend persoon aanwezig is. Het is maar een idee dat hier nu net "opkomt". We zouden zeggen: informeren !
Groeten aan Tamara en de kinderen en natuurlijk ook aan jou en heel veel STERKTE !!!!!!!!