Jos: "In de krant"

Gepubliceerd op 5 juni 2018 om 00:05

Het Algemene Dagblad, het Brabants Dagblad, het Eindhovens Dagblad. In de krant sta ik stralend op de foto. Maar het verhaal in het artikel klopt. Zonder het genetisch onderzoek zou ik in het ziekenhuis hebben gelegen op dit moment. Doodziek. Een deel van de patiënten beland op de intensive care en 10% komt zelfs te overlijden. Ik heb mazzel dat ik in een Nederlands ziekenhuis behandeld wordt waar het DNA-profiel wordt onderzocht bij dit geneesmiddel. Buiten Nederland gebeurt dit veel minder en zelfs in Nederland wordt nog niet overal getest.

Ondertussen begin ik steeds meer respect te krijgen voor het menselijk lichaam. Bij zoveel mensen werkt het feilloos. Ongeacht hoe ze ermee omgaan. Gisteren heb ik een aflevering van “Bizarre Eters” gezien waar twee jonge mensen met een selectieve eetstoornis in beeld werden gebracht. Een jonge vrouw at enkel friet en witbrood met kaas en een jonge man leefde enkel op vloeibaar voedsel. En dat al jaren. Ondanks dat deze mensen een enorm gebrek aan voedingsstoffen moeten hebben, functioneert hun lichaam.

Op een of andere manier is je lichaam in staat om friet, kaas en witbrood om te zetten in spieren, speeksel, haren, energie en min of meer alles wat het lichaam nodig heeft om te functioneren. En daar is geen laboratorium voor nodig, dat past in een willekeurige Jantje, Pietje of Klaasje. Het is zo ongelooflijk complex. Des te knapper dat onderzoekers als Deiman enzymen weten te lokaliseren om medicijngebruik te personaliseren!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie de Bel
6 jaar geleden

Oneerlijk. Dat is wat er gelijk bij mij opkomt Jos. Jij sport, probeert zo gezond mogelijk te eten, verzorgt je gebit goed, wat ook een oorzaak kan zijn van veel ziektes, leeft regelmatig en je krijgt kanker. Het is wel zo dat dit leven van haar zo niet door kan gaan. Niet nog eens 20 jaar. Dat bestaat volgens mij echt niet. Laat haar een voorbeeld zijn hoe het niet moet. Ga jij door zo als je altijd deed. Daar twijfel ik trouwens niet aan. Maar het blijft een raadsel hoe je er zo uit ziet na jaren friet en witbrood met kaas.

Mark Robinson
6 jaar geleden

Super artikel Jos! Erg bemoedigend voor de bioloog dat je haar hebt ontmoet en haar hebt verteld hoe belangrijk haar werk is!

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Het was een goed stuk in de krant. Zelfs in "onze " P.Z.C. Heeft vele mensen aan het denken gezet. We wensen je veel sterkte in de wedstrijd en de voorstelling en we zijn er bij ! STERKTE !!!!!!!!