Jos: "Toekomstmuziek"

Gepubliceerd op 26 mei 2018 om 00:06

Gisteren is er veel gebeurd. Teveel voor mij. Dat betekend dat ik vandaag erg moe ben. Dus rustig aan vandaag!

Over het interview gisteren had ik een blog vol kunnen schrijven. Dus komt dat vandaag. Door DNA analyse de reacties van individuele personen op medicijnen voorspellen. Het klinkt als toekomstmuziek, maar het kan. Met name bij medicijnen tegen HIV, kanker en in de psychiatrie. Interessant voor patiënten omdat overdosering wordt voorkomen of voorspelt kan worden of een medicijn werkt. In mijn geval scheelt dat zo'n 6 weken ziekenhuisopname. Het vakgebied wat zich hiermee bezig houdt heet Farmacogenetica.

Een DNA analyse hoeft maar één keer per persoon uitgevoerd hoeft te worden. DNA verandert niet, waardoor de resultaten van de analyse een leven lang mee gaan. Door ziekenhuisopname en teveel medicijnen lopen de kosten van overdosering enorm op. Het zou in de toekomst goedkoper kunnen worden om van iedereen een DNA analyse te doen. In het belang van de patiënt en zorgverzekeraars.

Probleem hierbij is de beveiliging van gegevens. DNA is persoonlijk. In mijn werk heb ik ooit een medisch softwareproject van dichtbij gezien. Er werd veel aandacht besteed aan vertrouwelijkheid Een dokter mag bijvoorbeeld wel een scan inzien, maar een verpleegkundige niet. Niemand wil een situatie als Barbie waarbij onbevoegden de medische situatie inzien, zeker niet bij DNA. Dus de privacywetgeving die vandaag ingaat zou invloed kunnen hebben op de acceptatie van preventief DNA onderzoek. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen!

 

Ps. Het artikel in het Eindhovens Dagblad is uitgesteld tot begin volgende week.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.