Jos: "Circle of influence"

Gepubliceerd op 19 mei 2018 om 23:10

“Wat knap hoe jullie met de ziekte omgaan!”. “Dank je!”, stamel ik dan welgemeend. Ik vertel er bij dat dit de manier is die voor mij werkt. Het is voor mij echt zo dat dit geen gitzwarte periode is. Er staan genoeg sterren aan de hemel om de lucht grijs te kleuren.

Als ik erover nadenk besef ik wel dat positief blijven een actief proces is. Ik steek bewust energie in dingen waar ik invloed op heb. De kanker bijvoorbeeld. “Waarom ik?”, heb ik geen seconde gedacht. Wel, “Okay, ik heb kanker. En nu?”. Wat kan ik met het feit dat ik kanker heb. Wat kan ik met de chemo. Ervaren en grenzen verleggen.

Ik kom uit bij het boek “The Seven Habits of Highly Effective People” van Stephen Covey. Het eerste hoofdstuk gaat over pro-activiteit. In dit hoofdstuk bespreekt Covey de circle of influence. Zie het plaatje hieronder.

Er zijn een berg zorgen die op ons af komen. Kanker, chemo, bestraling, operaties. Deze zorgen (concerns) kan ik me druk om maken, maar daar schiet ik niets mee op. Waar ik invloed op heb is hoe ik met de kanker, chemo, bestraling en operaties omga. Daar ligt mijn invloed (influence). Daar heb ik keuzes.

Mijn cirkel van invloed voelt af en toe klein. Ik moet continu rekening houden met zorgen. Maar als ik proactief energie blijf steken in dingen die ik kan beïnvloeden, lukt dat steeds beter. Covey heeft gelijk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke
6 jaar geleden

Hallo, Jos en Tamara en de kinderen, we hebben weer wat geleerd ! Probeer dus invloed te hebben hoe je met je kanker, chemo, bestraling en operatie omgaat. Daar heb je keuzes !!! Blijf dus, als het gaat, energie steken in die dingen die je kan beïnvloeden. Knappe man die Covey. Dit even naar aanleiding van je huidige blog. Leuk dat Tamara met de kinderen "op stap " is geweest en dat jij ook "op stap"bent geweest, maar dan naar twee verschillende "pretparken". Je hebt hier weer je invloed laten zien en dat is volgens Covey heel goed. Er is geen dag dat we niet aan je denken of over je praten en ik probeer dan af en toe even wat op "blogpapier" te zetten. ( dat hadden Dies en Koeba Bal "vroeger" nog niet ) Blijf zo doorgaan en wij wensen jullie met z'n viertjes en vooral jou Jos héél véél STERKTE !!!!!!!!!!!!!

tom
6 jaar geleden

......Steek bewust energie in dingen waar je invloed op heb.....(wat de omstandigheden ook zijn).
......Mooie tip voor wanneer je bijna door omstandigheden wordt overspoeld.

Fijn dat dit jullie help!