Jos: "Mijn stoma"

Gepubliceerd op 3 mei 2018 om 22:40

DeBelletjes.nl educatief moment. Hoe werkt mijn stoma?

Ik leef inmiddels een week met een stoma. Tijd om daar iets meer over te vertellen. Ik schrijf bewust hoe werkt mijn stoma. Ik heb een dubbelloops colostoma. Colostoma betekend dikke darm stoma. Er zijn ook ileostoma’s (dunne darm stoma’s) en urostoma’s (urine stoma’s).

Dubbelloops betekend dat mijn darm niet volledig doorgesneden is. Het gedeelte van mijn dikke darm wat bovenlangs mijn buikholte loopt is als een lus naar buiten geleid. Die lus is half opengemaakt, omgekruld en vastgemaakt op de huid. Mijn stoma heeft dus een gaatje richting de maag en een gaatje richting de anus. Dit type stoma kan later opgeheven worden. Er bestaan ook eindstandige stoma’s die normaliter niet opgeheven worden. Deze hebben enkel een gaatje richting de maag.

Uit het gaatje vanaf mijn maag komt ontlasting. De ontlasting wordt opgevangen in een stomazakje. Een stoma heeft geen sluitspier en dus kan ik de momenten waarop ontlasting komt niet regelen. Mijn stomazakje bestaat uit twee delen. Een huidplaat die 3 á 4 dagen blijft zitten. Daarbovenop een zakje wat ik dagelijks verwissel. Het zakje heeft een opening waarmee ik het 3 tot 4 keer per dag leeg in het toilet.

Ik vind het stoma zelf meevallen. Verzorgen is simpel en je ruikt het niet. Je hoort het daarentegen wel... Ik kan niet controleren wanneer… Dus ik ben aan het oefenen om snel achter iemand te gaan staan, te wijzen en mijn neus dicht te knijpen. Gij zijt gewaarschuwd!

 

Het verwisselbare stomazakje. Links zit het geurfilter en rechts de opening om het te legen.

 

De huidplaat en het stomazakje met de plakopeningen naar voren.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Bedankt voor je uitgebreide uitleg van je stoma. En..................voor de komende tijd: veel sterkte voor jullie allemaal ! Hebben wij ook nog eens iets van jou geleerd. Vooral de laatste 3 regels van je blog. Nogmaals: het allerbeste !!!!!!!

Jannie de Bel
6 jaar geleden

Fijn Jos dat je het uitgebreid omschreven hebt. Ik krijg zo vaak de vraag hoe werkt zo'n stoma nou eigenlijk. Voor mij wel uit te leggen want oma heeft er ook 3 maanden één gehad maar inmiddels ook weer al lange tijd terug. Zo is het voor iedereen duidelijk (hoop ik)😀

johan en jopie
6 jaar geleden

jos gelukkig dat het een beetje beter met je gaat

tamara jos en kinderen heel veel sterkte

johan en jopie