Jos: "Asics"

Gepubliceerd op 12 april 2018 om 21:55

Kanker doet iets. Het speelt met mijn lichaam. Ik heb een tumor van ongeveer 5 cm op de overgang van mijn dikke darm naar mijn endeldarm. Dat merk ik. Ik val af en heb moeite met mijn energieniveau. Soms gaat het goed. Even later voel ik dat de kanker mij sloopt. Gelukkig is er een team van artsen bezig om mijn lichaam gezond te krijgen.

Maar kanker doet meer. Het speelt met je gedachten. Na de diagnose kanker ben ik duizenden keren dood gegaan. In gedachten gelukkig, maar toch. Afgelopen nacht heb ik slecht geslapen. Ik sta voor 6 maanden chemotherapieën en een operatie aan mijn darmen. Ik wordt kankerpatiënt. Dat gegeven blijkt niet bevorderlijk voor mijn nachtrust.

Om de kanker fysiek uit mijn lichaam te krijgen staat een team van artsen klaar. Maar geen enkele arts is bezig met de mentale impact van kanker. Dat verbaast mij. De mentale klap die kanker met zich meebrengt verdient meer aandacht. Die klap probeer ik te verwerken. Dat doe ik door dingen bespreekbaar te houden. Het helpt mij om dingen op deze blog van mij af te schrijven.

Ik zie mijn mentale en fysieke gesteldheid niet los van elkaar. Ik denk dat een gezonde mentaliteit helpt om het lichaam gezond te krijgen. Ik houd van het motto van het sportmerk Asics. Asics staat voor “Anima Sana In Corpore Sano”. Oftewel: “een gezonde geest in een gezond lichaam”. Daar kan de traditionele gezondheidszorg van leren.

Reactie plaatsen

Reacties

Susanne
6 jaar geleden

Het moet vast heel veel van je vragen om altijd positief te zijn. Dat wil je vast. Niet alleen omdat t je de kracht geeft om er voor te gaan, maar ook om je omgeving gerust te stellen denk ik.
Je kunt dit echt Jos. Maar ik begrijp ook dat je bang bent. Het zal niet gemakkelijk zijn en het is een lang traject. Je lichaam is alles. Wat als dat niet werkt naar verwachting? Dan val je terug op een gezonde en positieve geest.
Blijf maar denken aan het gesprek met de artsen, die jou met je goede conditie aangaven er alle vertrouwen in te hebben.

Sterkte Jos en Tam!
Ik blijf het zeggen: we denken aan jullie!!
×××

Marian
6 jaar geleden

Hoi Jos is emdr misschien iets voor jou? groetjes Marian