Jos: "Krûkels reap’n"

Gepubliceerd op 2 april 2018 om 17:03

1e paasdag is er een traditie in Yese (Yerseke, voor de niet-Zeeuwen). Krûkels mie krentebroôd (Alikruiken met krentebrood, alweer voor de niet-Zeeuwen). Aangezien ik alikruiken niet uit mijn mond kan krijgen, blijf ik krûkels schrijven. Het leuke aan krûkels is dat de Oosterschelde er vol mee ligt. Overal zie je de kleine zwarte schelpjes omhoog kruipen.

Krûkels kun je gemakkelijk reap’n (oprapen/verzamelen, voor de niet-Zeeuwen). Dus zondagmorgen de kinderen in de auto geladen en naar Yese gereden. Samen met Opa en Ome Marijn, Tante Jolanda en hun kinderen krûkels rea… verzameld (ik merk dat ik al 10 jaar in het mooie Brabant woon!!!). Dikke jas aan, laarzen aan en dwalen langs de Oosterschelde. Er is weinig mooier dan dat!

Thuis bij Ome Marijn de kachel in het tuinhuis opgestookt en de krûkels gekookt. Op z’n Yeses, met alleen een beetje peper in het kookwater. Smaak zit in de versheid. Marijn heeft de tegenwoordigheid van geest om ook een paar oesters mee te nemen. Daar zit een heerlijke vis in. Heerlijk! Mooi culinair dagje Zeeland!

Voor mensen die krûkels willen proeven, jullie weten ons te vinden!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie de Bel
6 jaar geleden

Leuk geschreven Jos. Wat een rijkdom. Met zijn (bijna) allen krukels rapen en dan ook nog direct opeten. Heerlijk.

Marijke
6 jaar geleden

Max heeft ze net op. Waren heerlijk volgens hem 😊met krentenbrood natuurlijk . 😋

Marijke
6 jaar geleden

Ik heb ze nog nooit gegeten, maar ben wel benieuwd hoe ze smaken die keûkels hoor 😜 !

Tannie de schipper
6 jaar geleden

Wat een leuke foto’s Lekker dagje Yerseke.
Kinderen genieten jullie ook denk ik. Sterkte verder allemaal.

marijn en jolanda
6 jaar geleden

Was een zeer geslaagde dag! Iedereen heeft genoten van de simpele dingen die het leven mooi maken! Voor herhaling vatbaar!

Ella de Lange
6 jaar geleden

Mooie traditie op Yerseke.En de kinders eten ook al lekker mee.Mooi geschreven Jos. Genieten van de gewone dingen.Sterkte verder voor deze week.

Marijke
6 jaar geleden

De krúkels waren lekker !
Bedankt voor de gezellige avond.
Heel veel sterkte komende vrijdag.