Jos: "Vragen"

Gepubliceerd op 20 februari 2021 om 22:56

Ik heb me de afgelopen week verwonderd. Over de soap rondom avondklok, over corona en hoe dit ons leven beheerst. Over de maatregelen. Mag en kan dat wel? Is gezondheid niet meer dan corona? Waarom beheerst angst onze samenleving?

Ik vind dat ik met een statement moet beginnen. Ik ben geen complotdenker, geen virusontkenner en geen wappie. Ik ontken corona niet, ik weet dat het een nieuwe dodelijke ziekte is en dat het verregaande gevolgen kan hebben. Ik ken personen achter de verhalen in de krant. Helaas! Maar ik ken ook een verhaal van een oude dame op haar sterfbed waar slechts 1 van haar kinderen aanwezig mocht zijn. Welke keuze is dat?

Ik vraag me af waarom ik wel elke dag lees hoeveel besmettingen er zijn en niet hoeveel mensen er gevaccineerd zijn. Wat zeggen deze cijfers? Waarom minister van Financiën Wobke Hoekstra gaat schaatsen en twittert dat sporten zo gezond is terwijl zoveel sportfaciliteiten dicht zijn. Waarom is de Albert Heijn open maar de kledingwinkel van de kleine ondernemer dicht?

Maar wat ik me nog meer afvraag, waarom hoor ik al een jaar dat er capaciteit tekort is in de ziekenhuizen en dat we het daar allemaal voor doen, maar dat er geen plan is om die capaciteit uit te breiden. Waarom is er na een jaar voorbereiding geen gedegen plan voor vaccinatie? En, worden die 4000 kankerpatiënten die er minder waren in 2020 meegeteld als coronadoden?

Waarom worden tegengeluiden afgestraft met Godwins als ‘Jij wilt toch ook niet dat je Oma dood gaat?’. Waarom worden mensen zonder hun ideeën aan te horen weggezet als wappies? Waarom hoor ik zo weinig van initiatieven als herstel-nl? Waarom blijven de notulen van het OMT, zo’n belangrijke raadgever voor het kabinet, geheim? Is het niet juist slim om zoveel mogelijk informatie in openheid te delen zodat mensen een mening kunnen vormen? Kunnen we niet luisteren naar elkaars mening en ideeën en een open en eerlijke discussie voeren?

En wat ik me het meest afvraag is waarom mensen onder de 65 zo bang zijn. De meeste coronadoden zijn tussen de 85 en 90 jaar terwijl die groep nog geen 1,5 procent is van de Nederlandse bevolking, zie de grafiek hieronder.

Waarom leven we in angst en gaan we niet gewoon genieten van het leven? Want als ik 1 ding geleerd heb als kankerpatiënt dan is het dat het leven kort is. Te kort om in angst te leven. Geniet, maak herinneringen en vertel elkaar de verhalen!

 

Ps. Zoveel vragen, maar ik heb helaas geen antwoorden.

 

Grafiek van de leeftijd en het geslacht van mensen die aan corona overleden. Bron: RIVM

Reactie plaatsen

Reacties

Lydie Rijsdijk
3 jaar geleden

Wat een geweldig pleidooi Jos!! Mee eens dat er veel dingen anders moeten en anders zouden kunnen, want wat zijn en worden we “arm” momenteel. Het moet klaar zijn met het gezwalk en onduidelijkheden over zulke belangrijke dingen! Doe iets!! Zodat we ons leven weer een beetje kunnen oppakken, zoals je zegt : het leven is tekort om er niet van te kunnen genieten. Zoveel eenzaamheid!! Heel veel sterkte en succes voor jullie in de komende tijd met groetjes uit Hansweert.

Jeroen
3 jaar geleden

100% eens Jos, de overheid is totaal weggedreven van de realiteit op basis van vaak verkeerde cijfers door verkeerde aannames. Las een leuk stuk over Nepal, die hebben het laten gaan afgelopen zomer en die zijn overal al lang vanaf. Nederland of misschien de westerse wereld is een grote kakkefonie van regeltjes die gebaseerd worden op vreemde constateringen. NL mag vandaag nog in geheel open. Gelukkig begint het tij te keren maar nog niet genoeg helaas.

Rinus en Jannie De Bel
3 jaar geleden

Zou een mooi artikel zijn voor een ingezonden stuk in de krant Jos. We hebben er al veel over gepraat en ook vonden we wel eens gezeurd. Maar we zijn het helemaal met je eens. Absoluut. Alleen we zijn zo machteloos hier in. Dan zijn we nog niet eens ondernemer. Dan sta je echt met je handen in het haar. Een afspraak in het ziekenhuis voor een serieuze klacht wordt voor over meer dan drie maanden gemaakt. Zonder dat er nog maar iets van onderzoek gedaan is. Waar moet dit heen. Wanneer zien ze in dat het zo niet langer kan. Wat moeten we doen om het te laten veranderen. Wat je zegt het leven is te kort om niet te genieten. Dat proberen we in ieder geval te doen. Liefs weer uur Yese.

Marco
3 jaar geleden

Ja, iedere kankerpatiënt die niet kan worden behandeld door corona is ook een corona dode. Zorgcapaciteit is altijd te krap voor een pandemie zoals die ons nu treft daar is gewoon geen oplossing voor. Duitsland met veel meer IC-bedden dan Nederland moet ook gewoon lockdown maatregelen nemen.

Ik vind dat we in grote lijn in Nederland doen wat nodig is. Trots dat een groot deel van Nederland begrijpt dat de maatregelen noodzakelijk zijn. De komende weken gaat het spannend worden. Jaap krijgt denk ik gewoon gelijk, er komt een derde golf. Nu maar afwachten hoe hoog die wordt, en hopen dat deze besmettingsgolf zich niet lineair vertaalt in een ziekenhuisopnames (dat was tot op heden wel steeds de casus, wel met vertraging natuurlijk). De vaccinatie moet deze trend gaan breken.

Het plan van herstel-nl hebben we deze zomer al in de praktijk getoetst (citaat Marcel Levi). De jongere generatie bracht het virus na de zomer terug in omloop en vanuit de studentensteden is het virus over het hele land getrokken. Dat de oudsten overlijden vind ik ethisch nog wel te verantwoorden, velen hebben overigens niet eens gebruik gemaakt van ziekenhuiscapaciteit en IC. Daar liggen namelijk vooral jongere mensen die niet overlijden, juist omdat ze zorg krijgen (ook hier hebben de preventieparadox). Waarom het RIVM die grafiek niet meer publiceert is mij een raadsel (deden ze eerst wel).

Er is thans voldoende maatschappelijke druk om iets te versoepelen, dat gaat dus echt wel gebeuren, maar het blijft voor onze bestuurders erg moeilijk om in te schatten wat precies soepel genoeg is.

Kortom Jos, naast je gevecht tegen kanker ook nog even volhouden met die corona-maatregelen. Ik zet nog even mijn tanden op elkaar. Het zou wel ontzettend stom zijn om in het zicht van de haven de controle te verliezen. Ik wil namelijk wel graag dat jou operatie gewoon kan doorgaan straks.