Jos: "Darwinisme voor gevorderden"

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 23:35

“Darwinisme voor gevorderden”, zo noemde de oncoloog afgelopen maandag zijn beroep. We hadden het erover dat de tumoren in mijn longen zo anders reageerden dan de tumoren in mijn lever. “Waarschijnlijk hebben de kankercellen zich aangepast naar het orgaan waarin ze genesteld zijn”, vertelt de oncoloog, “daardoor reageren de tumoren anders op dezelfde chemo.”

Kanker muteert snel. Het is slordig met zijn eigen DNA. Hierdoor is kanker in staat om zich snel op veranderende omgevingen aan te passen en ‘leert’ kanker hoe het met deze veranderende omstandigheden om moet gaan. Dat is de reden dat chemotherapie lang niet altijd succesvol is en dat oncologen vaak moeten zoeken naar wat werkt en wat niet.

Daarnaast kent kanker verschillende trucjes. Kankercellen zorgen ervoor dat het immuunsysteem de tumoren niet opruimt. Als een tumor groter wordt dan een suikerkorrel heeft het extra bloedtoevoer nodig. De tumor gaat dan stoffen afgeven die het lichaam stimuleert om bloedvaten aan te leggen naar de tumor. Deze bloedvaten zorgden ervoor dat Hippocrates tumoren met krabben vergeleek.

En in tegenstelling tot normale lichaamscellen leren kankercellen zich te delen zonder invloed van factoren buiten de cel. Ook reageren ze niet op negatieve groeisignalen van omliggende cellen. Het systeem waarmee het lichaam zichzelf reguleert wordt simpelweg buitenspel gezet.

Toevallig las ik onlangs een interessant artikel in Trouw. Het gaat over het inzetten van wiskunde (speltheorie) om de muterende kanker te slim af te zijn. Toen dacht ik terug aan de uitspraak van de oncoloog, Darwinisme voor gevorderden!

 

Bron: https://medzonline.nl/de-10-hoofdkenmerken-van-kankercellen/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.