Jos: "Wat is kanker?"

Gepubliceerd op 2 februari 2021 om 22:46

Per jaar krijgen zo’n 110.000 mensen in Nederland de diagnose kanker. Ongeveer 45.000 mensen komen jaarlijks aan kanker te overlijden. Maar wat is kanker?

Ons lichaam bestaat uit zo’n 60 biljoen (60 met twaalf nullen) cellen. Deze cellen kunnen zich delen om nieuwe cellen te maken. Dat proces gaat vaak goed, maar soms ook niet. Als het niet goed gaat gaan de cellen meestal dood of ze worden opgeruimd door het immuunsysteem. Maar het kan zijn dat een cel zich ongeremd gaat delen. Dan ontstaat een tumor.

Alle soorten kanker ontstaan als door beschadigd DNA. Dat DNA kan op verschillende manier beschadigd raken. Doordat een cel al vaak gedeeld is kunnen er kopieerfoutjes ontstaan (kanker is een ouderdomsziekte), maar dit kan ook door een ongezonde levensstijl (roken, overgewicht, zonnen etc.) en door blootstelling aan radioactiviteit (CT-scan’s en bestralingen) of gewoon door botte pech.

Kanker is een verzamelnaam voor meer dan 100 ziekten die met de celdeling te maken hebben. Een paar generieke kenmerken van kanker zijn:

  • Kanker reageert niet op de natuurlijke signalen van het lichaam on snel of langzaam te delen en gaan na de deling niet dood (apoptose). Daarnaast is een kankercel heel slim, hij verandert zichzelf (muteert) iedere deling.
  • Kanker is reislustig, het kan door het lichaam verspreiden (uitzaaiingen of metastasen)
  • Kanker verdrijft gezond weefsel
  • Kankercellen hebben een eigen DNA, wat bij de delingen muteert.

Door de mutaties reageert kanker op zijn omgeving. Mijn tumoren in mijn longen reageren anders op de chemo dan die in mijn lever. Daarnaast gaan kankercellen niet dood. Dat en het muteren maakt dat kanker zo lastig te bestrijden is.

 

Bronnen: https://www.wkof.nl/nl/kanker/wat-is-kanker, https://nl.wikipedia.org/wiki/Menselijke_biologie#:~:text=De%20menselijke%20biologie%20is%20een,%2C25%20ng%20(nanogram), https://www.allesoverkanker.be/ziekte-van-de-cellen, https://www.tegenkanker.nl/kanker/over-kanker/kankercel-of-niet/#:~:text=kankercellen%20gaan%20na%20de%20deling,slechte%20cellen%20blijft%20maar%20doorgaan, https://medzonline.nl/de-10-hoofdkenmerken-van-kankercellen/#:~:text=Kankercellen%20zijn%20genetisch%20instabiel%20en,slordig%20met%20hun%20DNA%20om.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.