Jos: "Sluipmoordenaar"

Gepubliceerd op 17 augustus 2018 om 23:22

Kanker is een sluipmoordenaar. Als er duidelijke klachten zijn is de kanker vaak al in een laat stadium. De klachten waarmee ik naar de huisarts ging waren onregelmatige ontlasting en bloed bij mijn ontlasting. Mijn kanker is in het ziekenhuis in Tilburg beoordeeld als stadium 4 (klik hier voor informatie over de stadia bij dikke darmkanker), uitgezaaide darmkanker. De uitzaaiing zou in mijn lever zitten. In Eindhoven werd geen bewijs gevonden voor uitzaaiingen naar de lever en is de kanker beoordeeld als stadium 3, lokaal uitgezaaid naar de lymfeklieren.

Kortom, mijn kanker is in een behoorlijk vergevorderd stadium ontdekt. Toch heb ik geen pijn. Ook niet gehad. Ik ben niet misselijk geweest. Zelfs de huisarts vertelde dat hij de diagnose darmkanker niet had verwacht bij mijn symptomen. Zo subtiel is kanker. Je merkt het niet tenzij het (te) laat is.

Juist daarom is het belang van bevolkingsonderzoeken groot. Als kanker in een vroeg stadium opgespoord wordt is de behandeling eenvoudiger en de overlevingskans groter. Een paar dagen geleden las ik een artikel over baarmoederhalskanker. Jaarlijks gaan er tientallen vrouwen onnodig dood omdat ze het bevolkingsonderzoek negeren. Ik snap dat het maken van een uitstrijkje vervelend kan zijn. Maar ik kan je vertellen, kanker is vervelender!

Hieronder twee video’s. Iemand die verteld waarom ze niet deelneemt aan het bevolkingsonderzoek en iemand die vertel waarom ze blij is dat ze een uitstrijkje heeft laten maken. Maak voor jezelf de keuze. Ik sla geen bevolkingsonderzoek over!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Will van den Boom
6 jaar geleden

Chapo, voor jou moedige en ferme inzet ondanks alle misère die je hebt. Dat jij het Bloggen nog zo intensief doet verdient een pluim.
Uit ervaring weten wij date en dergelijke houding een positieve uitwerking heeft bij de behandeling en de afloop. “ Houd (t) moed” voor jou en de jouwen.

Tom
6 jaar geleden

Mooi dat je informatie over je ziekte en ook andere vormen van kanker geeft Jos.

Rinus en Marieke.
6 jaar geleden

Jos, het zijn duidelijke woorden die je hier schrijft. Kanker is een ziekte die soms wel makkelijk te ontdekken is ( maar dan is het al te laat om er nog van te beteren ) en soms ook moeilijk maar als je zelf eenmaal kanker hebt net zoals jij dan ben je dus gewoon de klos en dan moet je maar hopen dat je in goede handen terecht komt en goede koppen die er veel mee te maken hebben anders ben je aan de goden ( of wat dan ook ) overgeleverd. Gelukkig en dat zijn we met z'n allen ben jij al een eind op pad om weer beter te worden omdat de kanker bij jou snel is ontdekt en daarbij hebben ze ook de goede middelen gebruikt om je zover te krijgen. Alleen die doktoren en middelen helpen je wel maar zelf moet je ook ontzettend sterk in je schoenen of skeelers staan om overeind te blijven en je lichaam moet ook willen meewerken om beter te worden. Jos, je hebt tot nu toe geknokt als een beer waar niemand tegen op kan. We bewonderen je ontzettend en hopen dat het laatste stuk ook goed mag gaan verlopen. Dit moest er even uit ! Heel veel STERKTE !!!!!!!!!!!!