Jos: "Eej"

Gepubliceerd op 18 maart 2023 om 19:32

Mijn situatie is redelijk stabiel momenteel. Vandaag heeft Tamara een rolstoel opgehaald die mij wat meer vrijheid geeft. Verder slaap ik rommelig omdat ik ’s nachts pijn heb in mijn rechterheup en niet weet hoe ik moet liggen, maar overdag gaat het meestal vrij aardig. Maandag komen ze een bed brengen wat verstelbaar is en dan kan ik hopelijk ook rusten als ik last heb van mijn heup!

Maar… Ik krijg vaak de vraag hoe ik zo nuchter tegen situaties aan kan kijken. Vandaag ga ik dat proberen uit te leggen aan de hand van de letter E (Eej voe de Zeeuwen).

Stel, je zit aan een vierkante tafel. In het midden ligt een vorm. 4 lijnen, zie het plaatje hieronder:

 

 

Duidelijk he, dit is een E. Toch is er discussie aan de tafel. De persoon die tegenover je zit is het niet met je eens. Hij ziet dit:

 

 

Felle discussie. Ik weet zeker dat het een E is. Hoe kan die persoon tegenover mij een drie zien? Ik snap er niets van! Dan bemoeit de persoon links van me zich met de discussie. Hij ziet dit:

 

 

En weet zeker dat het een W is. De persoon rechts van me zit dit:

 

 

Het is een M!

Op die manier probeer ik mijn problemen op tafel te leggen. Een probleem bestaat uit een feit en een mening. Als ik de tijd neem om rond de tafel te lopen en het feit te analyseren, kan ik mijn mening vormen. En die is soms heel anders dan mijn initiële mening.

Daarom ook kan ik oprecht zeggen dat ik de afgelopen vijf jaar veel aan mijn kanker te danken heb. Initieel was de gedachte dat het een pikzwarte periode zou zijn. En tuurlijk waren er zwarte periodes. Spannende uitslagen, operaties, chemo’s en bestralingen. Maar er is zoveel moois gebeurd de afgelopen vijf jaar. Ik had ze niet anders gewild!

Mensen zeggen vaak dat ik inspireer. Dat doe ik vaak onbewust. Maar deze keer hoop ik oprecht te inspireren. Luister open en oprecht naar de mening van anderen en misschien leer je wat nieuws of doe je nieuwe inzichten op. Wacht met het vormen van een eigen mening en sta open voor de ideeën van anderen!

Hopelijk inspireer ik nu bewust! Eej!

Reactie plaatsen

Reacties

Jannie
een jaar geleden

Meestal weet ik mijn verhaaltje onder je blog ook nog al aardig op te schrijven. Nu niet. Hier heb ik niets aan toe te voegen.
Als ik mijn eigen mening er in de toekomst probeer door te drukken zal ik wel proberen te denken aan je voorlaatste zin. En de letter E. Eej.
Liefs Ma

Lydie
een jaar geleden

Wat een inzicht Jos, Eigenlijk laat je ons zien dat we veel meer eerst moeten kijken ipv te oordelen en ook een ander zijn mening moeten respecteren. Wat ben je wijs man!! Heel veel sterkte en hopelijk kun je lekker 😴 slapen!! Lydie

Mildrid
een jaar geleden

Lieve Jos,

In de korte tijd dat ik je pas ken heb je me veel geleerd en geïnspireerd. Net als Tamara. Hoe jij en jullie in het leven staan, de dingen in het leven zien en nemen en overal een liefdevolle draai aan geven. Ik heb bewondering voor jullie kracht. Deze "eej" ga ik nooit meer vergeten. Ik ga hem delen met de deelnemers tijdens mijn training. Dank je wel.